De ce a fost demis Sam Altman din funcţia de director general al OpenAI

Sam Altman a fost demis din funcţia de director general al OpenAI pe 17 nov 2023 după ce consiliul de administraţie i-a reproşat că nu a fost întotdeauna „direct” cu acesta, relatează AFP.

Astfel, directorul executiv şi cofondatorul companiei americane care a lansat ChatGPT, a declarat că este şocat şi întristat de demiterea lui bruscă. Conducerea companiei OpenAI l-a acuzat de opacitate în comunicare.

Cine este Sam Altman?

Sam Altman este un antreprenor și investitor cunoscut ca președinte al acceleratorului de start-up-uri Y Combinator. Născut pe 22 aprilie 1985, Altman este recunoscut pentru contribuțiile sale la ecosistemul de start-up-uri din Silicon Valley.

Sam Altman a devenit președinte al Y Combinator în 2014, succedându-l pe Paul Graham. Sub conducerea sa, Y Combinator a continuat să fie o forță importantă în lumea start-up-urilor, oferind finanțare, mentorat și resurse unor companii aflate în stadii incipiente.

Înainte de a fi președintele Y Combinator, Altman a fost cofondatorul aplicației de rețea socială bazată pe locație Loopt, care a fost achiziționată de Green Dot Corporation în 2012. A fost implicat în diverse activități legate de tehnologie și antreprenoriat și a câștigat recunoaștere pentru perspectivele sale asupra lumii start-up-urilor.

De unde i s-a tras demiterea?

Există mai multe zvonuri despre ce s-a întâmplat în firmă. Este evident că Altman nu a fost avertizat despre ce urmează. El a mers în Marea Britanie la începutul lunii noiembrie, printre cei numai 100 de delegaţi invitaţi la primul summit mondial privind siguranţa IA şi săptămâna trecută a acordat un interviu despre viitorul companiei sale şi al unuia dintre cele mai cunoscute produse ale acesteia, ChatGPT. El a descris un produs care urmează să apară în 2024 drept ceva care va face ChatGPT să pară o rudă îndepărtată.

Conform sitului descopera.ro ceva s-ar fi intamplat in spatele usilor inchise.

Consiliul de administratie considera AGI (Inteligenta Artificiala Generala) ca fiind o „inteligenta magica venita din ceruri.” Misiunea OpenAI a fost organizata in asa mod incat sa se asigure ca Inteligenta Artificiala este creeata ca un benefiu pentru omenire.

Insa viziunea lui Atman in aceasta privinta a fost destul de vaga. De multe ori declaratiile acestuia au ridicat semne de intrebare si ingrijorare. Un exemplu in acest sens sta declaratia dintr-un interviu cu Financiar Times in care Atman a vorbit despre urmatoarea versiune a ChatGPT ca fiind „o inteligenta magica din ceruri” ceea ce pentru unii ar suna ca OpenAI incearca sa creeze o entitate dumnezeeasca.

Intr-un alt interviu cu jurnalistii de la The Atlantic, Atman a vorbit despre un viitor controlat de AGI si a descris o societate utopica in care robotii pot inlocui unele atributii ce sunt asigurate azi de factorul uman.

Influenta sa, ar fi determinat un inginer sa declare pentru Vanity Fair ca „Il creeam pe Dumnezeu. Cream masinarii constiente.”

Ce spune consiliul de administratie?

„Plecarea domnului Altman vine în urma unui proces de analiză deliberativă a consiliului de administraţie, care a ajuns la concluzia că acesta nu a fost în mod constant sincer în comunicările sale cu consiliul de administraţie, împiedicând capacitatea acestuia de a-şi exercita responsabilităţile”, a precizat compania în postarea de pe blogul său. „Consiliul nu mai are încredere în capacitatea sa de a continua să conducă OpenAI”.

Ce spune Sam Altman in urma demiterii?

„Mi-a plăcut mult timpul petrecut la OpenAI”, a declarat Altman într-o postare pe X (fostul Twitter). „A fost transformator pentru mine personal şi, sperăm, şi pentru lume un pic. Mai presus de toate, mi-a plăcut să lucrez cu oameni atât de talentaţi. Voi avea mai multe de spus despre ce urmează mai târziu”.

Cine ii ia locul lui Atman

Directorul general de tehnologie Mira Murati va fi CEO interimar, cu efect imediat. Compania va efectua o căutare pentru succesorul permanent al CEO-ului. Contactat de The Verge, departamentul de comunicare al OpenAI a refuzat să comenteze dincolo de postarea de pe blog. Angajaţii de la OpenAI au aflat vestea când a fost anunţată public, potrivit mai multor surse.

Ce sugereaza aceasta miscare?

Intr-un articol din primavara acestui an, am scris despre un alt zvon din cercurile elitiste in care aminteam faptul ca ajutati de acceleratorul de particule de la C.E.R.N. inginerii controlati de Marduk ar fi deschis un portal catre inchisoarea tatalui sau Enki pentru a-l scoate de acolo si a-l fuziona cu o super inteligenta artificiala. Vezi articolul si materialul video aici.

Acum cativa ani in urma, inginerii de la CERN declarau ca au descoperit „particul lui Dumnezeu”. Insa detaliile fiind foarte vagi si greu inteligibile pentru majoritatea omenirii, acest fapt a trecut putin observabil.

De altfel, sigla de la Chicago bulls, intoarsa invers arata un robot citind o carte.

In Cartea lui Enoch cap 87 cu vers 45 citim: „…… Si iata ca se nascu un vitel alb ale carui coarne erau mari si toate animalele salbatice, toate pasarile cerului il adorau si il implorau fara incetare.”

Acesta, conform ver 46, avea capacitatea de a transforma toate animalele in vaci albe.

iar versetul 47 spune: ” si prima dintre ele a fost facut Cuvantul su Cuvantul deveni un animal mare si El purta pe capul sau coarne mari si negre.”

Ce este Cuvantul? – INFORMATIE, MESAJ. Ce face AGI? ofera cuvinte. Informatie.

In podcastul public pe Youtbe am vorbit mai mult despre acest lucru. Daca doresti sa il consulti te astept acolo cu mare drag.

De altfel, poti face o distribuire a acesti articol daca ti-a placut si il consideri util prietenilor tai, motiv pentru care iti multumesc anticipat.

Lasă un răspuns