Ce sarbatorim pe 25 decembrie?
A venit Craciunul.
Asta ar spune orice european care traieste majoritar in cultura crestina.
Daca intrebi un American va spune rapid., Cristmas Day
Daca intrebi un japonez va spune ca sarbatoreste ziua iubiri si romantismului.
Daca intrebi un Chinez va spune ca sarbatoreste Guodongjie Iar un brazilian va sarbatori ziua culorilor vii.
Suntem in secolul XXI unde tehnologia informatiei a permis metisarea culturilor si al obiceiurilor acestora sa se pritoceasca si desi ziua de 25 decembrie este o zi cu semnificatii profunde la nivel cosmic, omenirea in diversitatea ei culturala, si-a intocmit obiceiuri diverse pentru a marca o sarbatoare cu semnificatie profunda dincolo de evenimentul din Betleem de acum cca 2000 de ani in urma, la care in mod declarativ, crestinismul face referire.
De altfel, ce legatura este intre Isus Hristos, bradul cu stea in varf, si Mos Craciun?
Te invit intr-o calatorie fascinanta in jurul lumii, pentru a intelege si accepta adevarul legat de 25 decembrie, si marcat in diverse culturi prin diverse obiceiuri.
Apoi, vom observa elementul comun prezent in fiecare cultura, pentru a intelege, ce sarbatoreste umanitatea de fapt, pe 25 decembrie
De-alungul timpului, oamenii au avut doua mari sarbatori. Una la inceputul iernii si alta la sfarsitul iernii.
Roma anului 4500 inainte de Hristos. In Decembrie, 7 zile erau dedicate Saturnaliilor. O sărbătoare de șapte zile în cinstea zeului Saturn, zeul agriculturii și al recoltelor. În timpul Saturnaliilor, oamenii isi dăruiau cadouri, se distrau și se îmbrăcau în costume diferite.
În cultura greacă, cam in acelasi timp se sarbatorea Brumalia.O sărbătoare de trei zile în cinstea zeului Pan, zeul pădurilor și al naturii. În timpul Brumaliilor, oamenii se îmbrăcau în piele de capră și se dăruiau cadouri de lemn.
În Egipt, Solemnitatea lui Osiris era sarbatorita in acest timp; Osiris fiind considerat zeul morții și al renașterii. În timpul Solemnității lui Osiris, oamenii se închinau lui Osiris și îi dăruiau ofrande.
Tot in aceasta perioada, Chinezii sarbatoreau Dongzhi. O sărbătoare de trei zile în cinstea Soarelui și a familiei. În timpul Dongzhi, oamenii se adunau cu familia și prietenii pentru a sărbători și pentru a se bucura de mâncăruri tradiționale.
Japonezii sarbatoreau si ei in urma cu 4000 de ani inainte de Hristos, Tōji. Deasemenea, o sărbătoare de trei zile în cinstea Soarelui și a familiei. În timpul Tōji, oamenii se adunau cu familia și prietenii pentru a sărbători și pentru a se bucura de mâncăruri tradiționale.
Ce aveau in comun toate aceste sarbatori? In afara de daruri oferite, petrecerea timpului cu familia si mesele festive, mai era si PERIOADA. Nu intamplator aceasta se invartea in jurul solstitiului de iarna cand in emisfera nordica, soarele lumina cel mai putin pamantul.
Insa si inainte de Hristos, oamenii sarbatoreau cu aceasta ocazie, nasteri ale diverselor avataruri marcante in omenire, suprapunand sarbatori religioase peste sarbatori laice.
Astfel,
In grecia se sarbatorea Nașterea lui Dionysos, zeul grec al vinului și al veseliei dar si ziua de nastere a zeului Apolo care era mai populara decat cea a zeului Ra.
Egiptenii sarbatoreau Nașterea lui Horus, zeul egiptean al soarelui iar pe scara mai restransa se sarbatoarea Nasterea zeului Soare, Ra,
Iar Persanii sarbatoreau Nașterea lui Mithras, zeu al luminii și al dreptății, sarbatoare ce a patruns si in Roma antica, dar nu ca sarbatoare majora.
Dupa Hristos,
adica in Era noastra, treptat s-au diminuat vechile paradigme facand loc noii paradigme.
Obiectul venerarii s-a schimbat dar obiceiurile au ramas aproximativ aceleasi.
- In Japonia, Craciunul nu este o sarbatoare religioasa, dar este apreciata ca o sarbatoare romantica, celebrata de cupluri. In aceasta zi, oamenii merg la restaurant, la cinema, sau la petreceri. Cunoscuta sub numele de „Krismas”. Este o sarbatoare populara printre tineri, care o sarbatoresc cu petreceri, karaoke si cadouri.
- In China, Craciunul este cunoscut sub numele de „Guodongjie”. Este mai mult o sarbatoare comerciala, fiind un bun prilej de vanzare pentru cei care o sarbatoresc cu mese festive si cadouri.
- In India, Craciunul este o sarbatoare minoritara. Doar crestinii din aceasta tara o sarbatoresc in mod religios, mergand la biserica, si pregatind mese festive si cadouri.
In Europa, Craciunul este majoritar o sarbatoare religioasa. Aici, Craciunul este marcat de participarea la slujbele religioase, de impartasirea mesei traditionale de Craciun, si de vizitarea prietenilor si familiei.
In America de Nord, Craciunul este o sarbatoare majora, care este celebrata cu multa intensitate. In aceste tari, Craciunul este o sarbatoare comerciala, in care oamenii fac cumparaturi pentru a-si cumpara cadouri pentru ei si pentru cei dragi. Craciunul este, de asemenea, o sarbatoare a familiei, in care oamenii se reunesc pentru a petrece timp impreuna.
Atat in cultura islamica, cat si in cultura hindusa, Craciunul nu este o sarbatoare religioasa, dar este totusi o zi importanta pentru multi musulmani sau hindusi. Acestia sarbatoresc Craciunul cu familia si prietenii, schimbandu-se cadouri si participand la alte activitati festive.
Ce observam ca s-a pastrat?
Perioada, cadourile, mesele festive, petreceri de familie.
Hai sa vedem acum cateva traditii manifestate cu aceasta ocazie in diferite culturi.
- In Spania, copiii asteapta cu nerabdare sa primeasca cadouri de la Tio de Nadal, un omulet de paie care este imbracat in haine de Craciun. Tio de Nadal este un trunchi de copac umplut cu fructe uscate si dulciuri. In ziua de Craciun, copiii il lovesc cu un baston pana cand cadourile cad din trunchiul copacului.
- In Suedia, copiii asteapta cu nerabdare sa primeasca cadouri de la Nisse, un pitic care traieste in podul casei lor. In alte zone ale suediei acesta este inlocuit de Jultomten, un spiridus al Craciunului care locuieste intr-o pestera din padure. In ajunul Craciunului, el calatoreste pe o sanie trasa de reni pentru a aduce cadouri copiilor cuminti.
- In Ucraina, copiii primesc cadouri de la Did Moroz, un personaj similar cu Mos Craciun. Did Moroz este un batran cu barba albastra care locuieste in padure. In ajunul Craciunului, el calatoreste pe o sanie trasa de cai pentru a aduce cadouri copiilor cuminti.
- In egipt, pe langa Krismas”, sărbătoarea care combină elemente din religia creștină și cultura egipteană sărbătorită cu mese festive, cântece și dansuri, iar casele impodobite cu cu ghirlande și beculețe, mai exista o traditie numita „Migliad”. Aceste este un festival care se sărbătorește în Egiptul de Sus. O sărbătoare agrară care marchează începutul anului agricol. În cursul festivalului, se organizează procesiuni, dansuri și spectacole de muzică.
Am lasat cultura crestina la final pentru ca ma aflu in acesta cultura si ma adresez cu precadere acestei culturi. Aici, Craciunul este cea mai importanta sarbatoare a anului. Este o sarbatoare religioasa care in scopul ei declarativ, comemoreaza nasterea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.
Crestinii din toata lumea se aduna in biserici pentru a participa la slujbe speciale si pentru a se ruga pentru binecuvantarile lui Dumnezeu. La fel ca si in alte culturi, crestinii sarbatoresc Craciunul cu familia si prieteni, schimbandu-se cadouri si participand la mese festive.
Si acum, te intreb pe tine, tu ce sarbatoresti pe 25 decembrie?
Sunt in Romania si ma adresez romanilor. Romania este o tara predominant crestina. Nu voi intra in amanunte confesionale. Babtisti, adventisti, penticostali, ortodocsi, catolici, etc, toti se declara a fi crestini.
Unii mai catolici decat papa, se contrazic singuri scurtcircuitandu-si mintea spund ca ei nu sarbatoresc craciunul pentru ca este o sarbatoare pagana, si ei sunt crestini.
Ok, am inteles. Si totusi?
Nu ti se pare ca ti-a fost cotropita pana si capacitatea de a-ti mai simti radacinile spirituale?
Cate simboluri referitoare la nasterea lui Isus vezi afisate cu aceasta ocazie? Desi declari ca esti crestin. Nu am dat eu aceasta definitie a Craciunului. Nu am spus eu ca sarbatoresc vreo zi de nastere a cuiva. Eu doar constat o neconconcordanta in modul declarativ si cel de manifestare defapt.
Vad in magazine decoaratiuni si luminite specific acestei perioade, dar dupa cum am observat, aceste decoratiuni luminoase sunt prezente IN TOATA LUMEA in toate CULTURILE.
Observ mai mult o sarbatoare comerciala decat una religioasa. Unde am mai vazut aceasta abordare a sarbatorii?
In China si America de Nord.
Ok, ei si-au impus cultura lor.
Impodobirea bradului de la Egipteni, lumanarile de la japonezi, Mos Craciun din lumea basmelor Suedeze, dar ISUS? Cam absent intr-o cultura care se declara a fi crestina.
Ok, nu ma astept ca acest simbol sa apara in alte culturi care au alt obiect central de sarbatorit. Dar la crestini? Astia care spun ca pe 25 decembrie sarbatoresc Nasterea lui Isus in Betleem? Cat de mult si-au impus acest simbol in marea de oferte comerciale?
Personal, m-am declarat sustinator al luminii, si pe 25 decembrie, eu sarbatoresc Lumina.
Isus a declarat. Eu sunt Lumina lumii; cine Ma urmeaza pe Mine nu va umbla in intuneric, ci va avea lumina vietii.” (Ioan.8:12)
Pe de alta parte a spus:
- Voi sunteti lumina lumii. O cetate asezata pe un munte nu poate sa ramana ascunsa. (Mat.5:14)
Evreii, sarbatoresc tot in aceasta perioada hanuka. Sarbatoare ce dureaza o zile, începând cu ziua a 25-a a lunii ebraice Kislev. În calendarul gregorian, Hanuka are loc în decembrie sau ianuarie.
Numele sărbătorii înseamnă „inaugurare” sau „dedicare” și comemorează rededicarea Templului din Ierusalim în anul 164 î.Hr., după ce a fost eliberat de forțele grecești ocupatoare.
Potrivit tradiției, un mic grup de luptători evrei, conduși de frații Maccabei, au învins armata greacă și au reușit să elibereze Ierusalimul. Când au intrat în Templu, au găsit doar o cantitate mică de ulei ritual pur, suficientă pentru o zi. Cu toate acestea, uleiul a ars timp de opt zile, până când a fost posibil să se procure mai mult ulei.
Această minune a uleiului este sărbătorită în fiecare an cu aprinderea unei lumânări pe o menorah specială, numită hanukiya. Lumânările sunt aprinse în fiecare seară, pe parcursul celor opt zile ale sărbătorii.
Hanuka este o sărbătoare importantă pentru evreii din întreaga lume si este cunoscuta sub numele de „Sărbătoarea luminilor”. Acest nume reflectă semnificația sărbătorii ca o victorie a luminii asupra întunericului, victoria binelui asupra răului, a libertății asupra opresiunii.
Astfel dar, marcata prin diverse obiceiuri, traditii si comemorari, luna decembrie este incarcata cu simbolism al luminii.
Ziua de 25 decembrie, este cuprina in majoritatea culturilor ca o zi ce sarbatoreste lumina.
Lumina cunoasterii, lumina vie, victoria luminii ca o dorinta fireasca a sufletului colectiv de a se conecta la sursa, comemorand slava acesteia in Univers.
Astazi, cand umanitatea, in diversitatea ei isi celebreaza scanteia ca seva a vietii, iti doresc o revarsare din abundenta a luminii vii, care sa iti lumineze viata.
Steaua magica, calatoria magica, corul de lumina, ramurile de brad ca simbol al eternitatii, toate aceste simboluri, vin an de an in viata noastra pentru a ne reconecta cu sufletul primordial si a ne reimprospata energia binefacatoare a darului vesnic.
Iti doresc, Craciun fericit.
Fii binecuvantat.