Pestera Movile din Romania – caz unic pe Terra. NASA a confirmat ca suntem detinatorii singurului loc din lume

Mangalia se mandreste cu un ecosistem vechi de peste 5,5 milioane ani din Pestera Movile care ar supravietui chiar daca Pamantul ar suporta un atac nuclear de mari proportii.

Peștera Movile se afla lângă Mangalia, județul Constanța, și este unică în lume datorită ecosistemului din interiorul său. Acesta funcționează pe baza chemosintezei și a fost separat complet de mediul exterior timp de circa 5,5 milioane de ani.

Pestera Movile - ecosistemul rezistent unui atac nuclera pe pamant

Aici se afla singurul loc de pe pamant in care viata nu se bazeaza pe compusii carbonului ci pe compusii sulfului.

Este la o distanta de cca 3 km de Pestera Limanu, si are o lungime de doar 300 m.

Descoperirea „accidentala” a pesterii.

Pestera a fost descoperita cumva accidental.

Prin anul 1986, Nicolae Ceausescu ordona inceprea investigatiilor geologice in zona 2 Mai – Vama Veche in vederea construirii unei termocentrale uriase. Se zice ca dictatorul ar fi indicat locul chiar din elicopter. Locul indicat era o zona carstica dominata de movile (localnicii numeau movile , ridicaturile de pamant). 

Cristian Lascu, reputat geolog si redactor-sef la revista „National Geographic Romania“ relateaza din amintirile sale:

„Am forat un put ca sa gasesc pestera. Am avut putin noroc, pentru ca am nimerit chiar in galerie, la 20 de metri adincime. Am vazut pe peretii incaperii misunind paianjeni, scorpioni, miriapozi si alte vietuitoare. Biologii de la Institutul de Speologie au determinat fauna, au zis ca sint nemaiintilnite in lume: o specie noua de paianjen, singurul scorpion de apa dulce cunoscut, nu stiu ce lipitoare-minune si prima lipitoare cavernicola din lume”.

Pestera Movile – ecosistemul ce ar rezista unui atac nuclear pe pamant de mari proportii

In urma acestei descoperiri uimitoare, s-a decis astuparea cu beton a putului forat pentru a nu altera ecosistemul acela cu lumea exterioara, iar proiectul de constructie a termocentralei a fost abandonat, din fericire.

 

În total, aici s-au descoperit 35 de specii complet noi care trăiesc într-un mediu foarte bogat în hidrogen sulfurat, cu o atmosferă foarte săraca de oxigen, dar bogată în dioxid de carbon și metan. Printre creaturile descoperite se află un miriapod care măsoară 10 cm, a cărui mușcătura este veninoasă.

Conținutul de hidrogen sulfurat este de 8-12 mg/l. Atmosfera este săracă în oxigen (7-10%), dar bogată în dioxid de carbon (2-3.5%) și cu un conținut semnificativ de metan (1-2%).

Interesul NASA fata de MOVILE.

In 1996 , pestera este luata in vizorul NASA care impreuna cu cercetatorii romani lucreaza la explorarea pesterii, interesul fiind maxim.

Asemanarile cu fosele vulcanice de pe Marte fiind evidenta, pestera Movile a devenit loc de studiu pentru a determina sistemul de vietuire pe Marte. Odata lucrarile terminate cercetatorii romani au fost „furati” de NASA 🙂

Lipsa totala a luminii face imposibila fotosinteza, si totusi, microorganismele de aici s-au adaptat procurandu-si hrana prin utilizarea energiei chimice rezultate din oxidarea hidrogenului sulfurat.

Acest lucru a atras atentia cercetatorilor care pana acum au considerat viata doar un proces bazat pe carbon.

Tema de film

Descoperirea peșterii Movile a fost o sursă de inspirație pentru scenariștii americani, care au scris o poveste plecând de la această descoperire, culminând cu producția filmului “The cave” în 2005.

Primăria Municipiului Mangalia a declarat Peștera Movile rezervație speologică.

Lasă un răspuns