Iluminarea

Conceptul privind Iluminarea si Inaltarea omenirii transcede prin veacuri, o dorinta ascunsa in constientul colectiv care ne trage ca un magnet spre ceea ce stim ca am parasit si vrem o „reintoarecere” acasa.

Exista mai multe definitii ale cuvantului „Iluminare”, dar in realitate, aceasta nu poate fi definita in cuvinte. Multi oameni se cred iluminati, sau tind spre Iluminare asa cum au pereceput ei fenomenul, dar putini au ajuns sa experimenteze acea stare de iluminare. Iar atunci cand au facut-o, au gasit cu greu cuvinte sa exprime emotiile traite. Deaceea, in cele ce urmeaza voi folosi metafore si analogii pentru a descrie ceea ce se afla dincolo de cuvinte.

Sa folosim analogia cu cutia.

Sa presupunem ca persoana „obisnuita” care traieste in aceasta lume poate fi imaginata ca este intemnitata intr-o cutie pe care si-a facut-o singura. Aceasta cutie este mica si inchisa, cu pereti gri plictisitori si vreo doua ferestre cu gratii. O inchisoare autocreeata prin identificarea de emotii si sisteme de credinta limitative.

Sa luam ca si „ocupant” al acestei cutii pe un anume John Doe care locuieste pe strada Stejarului nr 15 in orasul Anytown din SUA. (am ales nume si locatie din SUA ca este mai „shenki” asa, ne plac noua mai mult exemplele din SUA, dar poate fi atat de bine localizat in Romania, Africa sau India.)

Casa lui este o cutie mare in sine, cu 3 dormitoare, fiecare avand o fereastra care da spre o strada umbrita, cu trafic moderat. Este casatorit cu Jane Doe si au 3 copii, toti inscrisi la scoala publica din apropiere. John lucreaza la o banca locala a mananger de imprumuturi. Sotia lui lucreaza cu jumatate de norma vanzand produse Herba Life. Ei fregventeaza biserica Congregatiei Metodiste care se afla la cateva blocuri mai incolo si ii puteti vedea in fiecare duminica dimineata la ora 10 acolo. Copii frecventeaza meciurile de verificare, antrenamentele si meciurile de fotbal european in fiecare toamna si primavara.

John si Jane cred ca Isus Christos a murit pentru pacatele lor si ca Isus este „Singurul fiu nascut al lui Dumnezeu”. Ei se roaga inainte de fiecare masa si incearca sa fie buni la suflet cu vecinii lor si cu cei mai putini norocosi. In acelasi timp, ei sunt republicani care au votat cu ultimul canditat republican care a pierdut alegerile. Ei considera ca dusmanii din razboaie sunt si dusmanii lor si pe scurt, sunt mandri ca sunt americani.

John si Jane au auzit de fenomene paranormale, de OZN-uri, extraterestri, fenomene psihice, channeling si astronauti antici. Insa ei considera ca aceste lucruri sunt SF si tin de lucrarea diavolului in mare parte. De asemenea ei considera ca homosexualitatea si poliamorul sunt lucruri inspirate de diavol. In esenta, orice contrazice sau pune sub semnul intrebarii pasajele din Biblie atent selectionate, este considerat ca apartine de taramul satanei. Ei sunt ceea ce multi ar numi ca fiind „conservatori”.

Ceea ce tocmai am descris este o viata obisnuita a aproximativ 50% din oamenii care traiesc pe pamant. Am descris o familie americana, dar asa cum am spus, exemplul poate fi luat de oriunde de pe pamant. Desigur, multi din acesti 50% nu sunt manageri de banca iar multi dintre ei nu sunt crestini. Insa nivelul lor de constiinta este asemanator si vibreaza pe aceiasi frecventa, fiind destul de creduli a ceea ce spune mass-media oficiala, pastorul, preotul sau rabinul.

Acesti oameni sunt controlati aproape in totalitate de sistemelelor de credinta care le-au fost date de parintii lor, de biserica, de stat, etc. Ei au incredre in autoritati, inclusiv in canalele de stiri oficiale de seara. Ei au incredere in pastorul lor pentru ca acesta a studiat Biblia si spune ca Biblia e cuvantul lui Dumnezeu si prin urmare, tot ce se spune acolo este adevarat.

De dragul ilustrarii, sa spunem ca familia Doe traieste intr-o cutie de 4×6 metri si inalta de 3 metri. Cutia lor este complet gri, cu un singur tablou al primariei, o canapea, masa, birou, televizor si o Biblie. la ferestre sunt gratii pe care ei se pare ca nu le observa.

Haideti acum sa facem cunostinta cu familia Anderson.

Ei sunt un pic mai iluminati decat familia Doe. Dl Anderson lucreaza pentru o companie de IT, facad software pentru companii de simulare a zborurilor care antreneaza piloti militari. Sotia lui lucreaza pentru Crucea Rosie, iar in weekend ca voluntar pentru o banca de alimente. Ei voteaza democrati. Sunt preocupati de mediul inconjurator, recicleaza, conduc un automobil hibrid marca Prius, sunt ingrijorati de incalzirea globala si frecventeaza o biserca a gandirii noi, numita Universalita Unitariana. Biserica lor saluta diferitele sisteme de credinta, nu are dogme sau crezuri si este implicata masiv in proiecte de bunastare sociala. Ei sunt ceea ce multi ar numi „progresisti”.

Familia Anderson este deschisa la idei noi (intr-o anumita masura). Ei iau in considerare posibilitatea ca poate exista viata si altundeva in univers si sunt incantati de descoperirile recente ale exoplanetelor. Sunt intrucatva ingrzoziti de diferitele razboaie in care s-a angajat tara lor pe parcursul anilor si le scriu adesea senatorilor sa ii indemne sa voteze pentru solutionari pasnice. Ei sunt compatimitori fata de homosexuali si diferite grupuri etnice.

Familia Anderson traieste intr-o cutie mai mare. Este colorata cu gust in pasteluri moi, avand mai multe tablouri placute, multe ferestre ce au gratii greu de observat si doua camere suplimentare pentru varietate.

A treia familie fictiva. este alcatuita din ceea ce societatea ar numi „radicali”. Ei sunt o gospodarie extinsa de activisti si fosti hipioti care pun la indoiala autoritatea si sunt angajati in diferite mitinguri anti-razboi si marsuri de protest impotriva tiraniei guvernului.

Ei au o gradina in curta din spatele casei si cultiva legume organice. Se exprima liber impotriva organismelor modificate genetic si marilor companii care polueaza. Trei din membrii sunt intr-o „relatie deschisa”, adica doi barbati „impart” una din femeile membre ale grupului. Exista si doua lesbiene care imparte unul din dormitoarele de la etaj.

Membrii acestei familii cred ca exista o conspiratie malefica de a inrobi masele omenirii si ca aceste autoritati sunt conduse de motivul profitului. Toate se reduc la atotputernicul dolar sau euro. Ei au citit multe carti scrise de diferiti activisti si au cochetat un pic si cu metafizica; suficient cat sa stie ca viata inseamna mai mult decat scenariul pictat de stapanii papusari. De fapt, ei stu ca presedintii si prim-ministrii sunt controlati in mare mare parte de fortele aflate in spatele scenei – mai ales de cartelurile bancare. Ei doresc sa vada o lume libera de regimurile autoritare care par sa fie peste tot. In esenta, ei sunt rebeli adevarati.

Acest grup traieste intr-o cutie, chiar daca s-a eliberat de unele din zidurile limitative. Ati putea spune ca au daramat multe ziduri si s-au regasit intr-o cutie mult mai larga, dotata cu o camera larga. Cutia lor este colorata stralucitor, avand multe camere, fiecare fiind decoarata diferit. Tavanele lor sunt inalte si arcuite, cu multe ferestre creative. De fapt, exista un al doilea etaj, de unde ei pot vedea multe din activitatile mai lumesti ale vietii dintr-o perspectiva mai inalta.

Al patrulea grup fictiv

a atins un grad de constiinta inalta. Il vom numi „Adeptii new age”. E au ajuns sa fie atrasi de meditatie, rugaciune, ritualuri, sarbatori, cristale, carti de autoajutorare, tabere, ateliere, yoga si modalitati de vindecare holistica.

Unii membrii au avut cea ce se numeste „experiente religioase” probabil vazand ingeri cu al treile ochi, sau auzind voci care le vorbesc urechii lor interioare. Sunt familiaricati cu multi guru din domeniile autoajutatoare si new age cum ar fi Eckhart Tolle, Deepak Chopra, Marianne Williamson, etc.

Au studiat metafizica pe larg si sunt familiarizati cu „Un curs de miracole” precum si cu textele mai vechi cum ar fi „O stiinta a mintii” si lucrarile lui Edgar Cayce. Ei cred in karma si au fost la diferite mediumuri si senzitivi, probabil obtinand o citire extrasenzoriala la un anumit moment.

Unii dintre ei au fost la terapeuti si au facut o regresie in vietile anterioare. Ei stiau ca exista un scop mai inalt al vietii, insa preocuparea lor principala este sa repare ceea ce este „gresit” in ceea ce ii priveste, astfel incat sa se ridice in stari de fiintare mai inalte.

Ei vizualizeaza pacea mondiala si sprijina diferite grupuri de rugaciune din lume. Il vad pe Christos ca pe un invatatori mondial dar nu ca pe singurul invatator.

Acest grup are o cutie minunata, foarte mare cu multe camere foarte decorate si fanteziste. Cutia lor are multe etaje, cu cristale, candelabre si arta vizionara originala pe pereti.

Ei ar putea chiar sa creada ca nu mai traiesc intr-o cutie, dar daca priviti de aproape, puteti vedea totusi gratiile de inchisoare de la ferestre, iar ei nu se aventureaa de fapt niciodata in afara cutiei lor foarte mari si confortabile. Nu sunt iluminati inca, desi par sa se trezeasca intr-o anumita masura.

Al cincilea grup fictiv

este alcatuit din ceea ce ati putea numi „invatatori, lucratori in lumina, sau deschizatori de drumuri”. Cu totii lucreaza asupra lor de multi ani si sunt perseverenti si dedicati. Ei mediteaza in mod regulat si acord multa atentie corpurilor lor. Sunt bine disciplinati in ceea ce priveste corpul si mintea si au avut numeroasa experiente in dimensiunile mai inalte. Ei au invatat sa dea si sa primeasca iubire neconditionata, intr-o mare masura. Inca mai au probleme emotionale si provocari umane, dar le abordeaza direct si rareori pica in mentalitatea de victima.

Mintile lor sunt adesea calme si pasnice, dat fiind ca au invatat sa isi urmareasca gandurile si sa isi simta sentimentele. Ei cred ca sunt cocreatori impreuna cu Dumnezeu si ca au un scop si o misiune de a se afla pe Pamant si sunt dedicati implinirii acelui scop cat pot ei de bine.

Au avut deja numeroase experiente in dimensiunile mai inalte si stiu ca universul este mult mai mare decat pot sa perceapa in prezent. Acest lucru aduce un grad de modestie, chiar daca unii inca se mai lupta cu ego-urile lor din cand in cand.

Multi din acest grup au uramt guru si sfinti insa in cele din urma s-au simtit limitati de invataturile unui anumit invatator si s-au desprins pentru a-si raspandi propriile invataturi. Ei sunt terapeuti si vindecatori carora le pasa intr-adevar de altii si contribuie la a face lumea un loc mai bun.

Membrii acestui grup inca mai traiesc intr-o cutie, dar aceasta este un palat magnific, cu multe etaje si camere si „o curte in aer liber”, care totusi se afla in limitele taramului lor. Multi s-au convins pe sine ca sunt iluminati, dar mai curand au atins un nivel intermediar de constiinta aflat dinclo de dualitatea karmei si a zbaterii permanente. Ati putea spune ca au atis o constiinta de densitatea 4-a.

Adevarata iluminare

se afla totusi dincolo de acest nivel. Desi au invatat cum sa schimbe realitatea din interior spre exterior, al cincilea grup inca nu este totalmente liber de credinte si experiente limitative. Ei insa se mai percep pe sine ca separati de Dumnezeu, chiar daca si-au extins aspectele sinelui pentru a include mai mult din realitate.

Daca intrebati pe cineva din al cincilea grup cine este el sau ea, vor veni cu multe idei mai inalte cum ar fi ca sunt „Una cu Dumnezeu” sau „cocreatori impreuna cu Dumnezeu”, dar pentru multi dintre ei aceste sunt inca idei si concepte. Ei inca mai sunt prinsi in gandire, chiar daca gandurile sunt mai elevate si atotcuprinzatoare.

Ce inseama sa fii in afara cutiei?

A nu mai avea limite de nici un fel in constiinta. Poate ca cei aflati cel mai aproape de a se elibera complet sunt precum calugarii zen care utilizeaza o filosofie simpla. Indiferent de cat de elevata sau uimitoare ar parea ca este o experienta, ei pur si simplu si spuns: „Nu sunt asa”.

Imaginati-va pentru un moment ca tot ce credeti ca sunteti, nu suntei, iar tot ce credeti ca nu sunteti, este ceea ce sunteti cu adevarat. Aceasta este asemanatoare cu idee reflectarii la intrebarea „cine esti?” zi dupa zi, ora dupa ora, pana cand mintea se linisteste complet si pur si simplu aveti o experienta directa a ceea ce se afla dincolo de toate gandurile si sentimentele.

Evident, nu este simplu sa iesi din cutie. De fapt, aceasta necesita un fel de „moarte a ego-ului”. Trebuie sa renunti la tot ceea ce crezi ca esti – inclusiv la gandurile elevate pe care le-au adoptat despre natura ta adevarata.

Multi invatatori au spus ca pana si dorinta de iluminare trebuie sa dispara in cele din urma, si apoi, sa renunti la renuntare.

Sal Rachele!

Lasă un răspuns