Conferinta #5 – Alchimia ca Arta

Transcriere

In conceptia majoritara si limbajul comun, cand spunem ARTA, ne gandim la muzica, pictura, sculptura, teatru, dans, etc. Adica o forma de limbaj care transmite un mesaj prin intermediul emotiilor. Si avem si termenul de Alchimie care la fel, in conceptia majoritara este o stiinta oculta, o practica veche a alchimistilor de a transforma plumbul in aur, sau daca mergem pe linie filosofica, este privita ca un concept de transformari interioare si o practica spirituala.

In acest curs ne propunem sa calatorim prin labirintul  aparent incurcat al alchimiei si sa descifram plan cu plan minunatele secrete ale acesteia.

Iar in aceasta tema vom aborda:

 • Alchimia ca limbaj
 • Termeni uzuali in Alchimie
 • Comparatie cu celelalte arte
 • Descoperiri stiintifice realizate prin Alchimie
 • Scurt istoric

Am numit acest curs “Arta Alchimica” pentru ca la fel ca si celelalte arte, alchimia constituie UN LIMBAJ cu vector atat de transmisie cat si de receptie.

Si pentru ca as vrea ca acest curs sa fie cat mai usor asimilabil, voi folosi adesea comparatii de proceduri si instrumente intre alchimie si artele majoritar cunoscute, si anume: muzica, pictura si sculptura.

Am ales aceste arte din paleta multipla existenta, pentru ca in primul rand majoritatea oamenilor au cunostinte minime de muzica, au habar de pictura si tablouri si inteleg monumentele sculptate.

In al doilea rand, la muzica ma pricep, cu pictura am ceva habar doar in teorie, iar la sculptura, fac banuieli dar habar nu am ce secrete ascunde.

Asadar, ma erijez cumva simbolic in ceea ce ce tu, ca si cursant ma poti percepe in acest moment. Specialist la muzica, habarnist la pictura si datator cu parerea la sculptura.

Tu probabil, in acest moment esti specialist la sculptura si vei fi aliatul meu in completarea informatiilor. Sau poate mult mai practic in pictura si deasemenea formam echilibrul.

Insa aici si acum, ceva ce ne uneste intr-un scop comun este ALCHIMIA.

Un taram fasciant pentru unii si respingator pentru altii. Dar tinand cont ca te aflii aici, si urmezi acest curs, inseamna ca faci parte din prima categorie.

Asadar, sa incepem:

In primul rand as vrea sa ne familiarizam cu o anumita terminologie pe care o vom folosi in acest curs, si pe care alchimistii au transmis-o unii altora pentru a desemna anumite operatiuni si procese.

Cele mai comune si principale operatiuni achimice sunt:

 • Distilarea
 • Calcinarea
 • Fermentarea
 • Transmutarea

Ne vom ocupa de fiecare in parte pentru a intelege mai exact la ce ne referim, dar toate la timpul potrivit.

Si iata un nou principiu in arta alchimica, si anume TIMPUL  sau vremea potrivita numita si MOED.

Deaceea, cand operam alchimic tinem cont de anumiti termeni de timp si semnele afisate de acesta.

 • Timpul astrologic
 • Timpul cronologic
 • Timpul alchimic

Timpul astrologic ne spune cand sa recoltam fermentul de mercur, si alte materii necesare operatiunilor noastre, cand sa efectuam anumite operatiuni de activare si cand sa obtinem transmutare prin vocalizare.

Timpul cronologic sau clepsidric este cel obisnuit pe care il masuram cu ceasul, si acesta ne ajuta in calculele proceselor alchimice.

Timpul alchimic este dat de insasi procedura pe care o executam si difera de la caz la caz in functie de mai multi factori operationali. Ca de exemplu temperatura ambientala, gradul de purificare al materiei prime, gradul de caldura aplicat in alambic, gradul de liniste sau zgomot ambiental cat si campul emotional al operatorului, etc.

De exemplu: calcinarea nu are un timp cronologic decat estimativ, dar semnul de materie uscata si crapata o da timpul alchimic. Cel mai important reper in alchimie este numit “capul de corb” cand materia indica putrefactia si are culoarea neagra.

Ca si substante, alchimia opereaza aproape cu orice materie organica, dar cele mai discutate sunt:

 • Fermentul de mercur
 • Sarea
 • Sulful
 • Otetul
 • Uleiul
 • Fermentul coagulant
 • Roua de mai
 • Fermentul de argint
 • Fermentul de aur

Faptul ca aceste substante sunt cel mai des amintite in cartile de alchimie, se datoreaza faptului ca in principal, nazuinta oricarui alchimist era sa obtina Piatra Filosofala –  numita si Marea Opera. Insa de cele mai multe ori, in incercarea lor de a obtine Marea Opera descopereau alte manifestari ale Naturii care le ridicau nivelul de cunoastere a Universului si operand cu Legile acestuia ofereau lumii descoperiri uimitoare.

Un exemplu in acest sens este fosforul.

In timp ce Henning Brand  incerca sa transforme urina in aur, undeva prin anul 1669, alchimistul a obţinut şi primul rezultat – o subtstanţă moale şi verzuie. Ceea ce a descoperit Brand era de fapt fosfor  un element chimic necesar tuturor vietăţilor pentru a supravieţui.

Deşi Brand şi colegii săi nu au înţeles în acel moment ce au descoperit, reuşita lor a făcut înconjurul Europei. 

Astazi. fosforul este utilizat în prezent în diferite lucruri esenţiale, precum pasta de dinţi, fertilizatorii sau anumite băuturi. 

Principalul element cu care lucreaza Alchimistul este Focul. Deaceea, in alchimie se cunosc mai multe tipuri de focuri:

 • Focul umed
 • Focul uscat
 • Focul geometric
 • Focul secret

Deasemenea, vei auzi foarte des in tratatele alchimice de anumite faze. Cele mai importante faze sunt:

 • Sublimarea
 • Unificarea
 • Coagularea

Aceste faze au alte faze intermediare, dar despre toate acestea, vorbim la timpul potrivit.

Acum, pentru a nu ne pierde prea mult intr-un domeniu nou, hai sa facem o comparatie intre principalele arte si alchimia. (vezi video)


Un alt exemplu privind descoperirile cunoscute azi ca fiind rezultate ale alchimistilor in incercarea lor de a obtine Piatra Filosofala, este descoperirea fenomenului radioactivității și experimentul lui Ernest Rutherford privind transmutația atomica, descoperiri ale secolului XX   care au dus la reconsiderarea alchimiei, dupa o marginalizare de 5 secole. Astfel, anumiti cercetatori mai “non-formal”, au inceput din nou sa ia in considerare procedeele “transmutarii” alchimice.  

Desemenea, cu puțin timp înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, psihoterapeutul Archibald Cockren deschide la Londra un laborator de alchimie. Acesta nu încerca să gasească piatra filozofală, ci noi medicamente. Din păcate, și el și laboratorul au fost nimicite de un bombardament.  

Tot remedii naturale si noi medicamente a obtinut și francezul Armand Barbault în 1948, reconsiderând lucrarea Mutus Liber scrisă în 1677 și publicată de La Rochelle.

Pana prin secolul 15, Alchimia a fost una din materiile studiate in randul academic.

Alchimisti de marca precum Paracelsius, Avicena, Solomon, si altii, au lasat veritabile carti in care si-au expus experimentele lor si rezultatele obtinute.

Totusi Perioada neagra, sau perioada in care Alchimia si alchimistii au fost marginalizati si uneori chiar persecutati, a inceput prin anii 1650 cand  Robert Boyle (16271691) care a considerat scrierile vechilor alchimisti lispite de sens, dă un nou avânt metodei științifice experimentale. În cercetările sale din domeniul chimiei afirmă clar inutilitatea căutării pietrei filozofale.

Cu timpul Ars Magna (arta magiei cum era considerata in acel timp ca și alte discipline ezoterice ca: astrologiacabala) a fost ostracizată, exclusă chiar, din studiile universitare, atribuindu-i-se epitetul de superstiție.

Asadar, dupa marginalizarea alchimiei ce a avut loc prin secolul XVI, o revigorare a acestor experimentari in secolul XX este facuta de Albert Riedel (cel mai de seamă “neo-alchimist” al secolului XX) care prin anul 1960, editează un fel de “Manual de alchimie”. Deasemnea, fondeaza in Salt Lake City  un centru de cercetare numit “Paracelsus” și susține cursuri de alchimie practică.

Asadar, dupa marginalizarea alchimiei ce a avut loc prin secolul XVI, o revigorare a acestor experimentari in secolul XX este facuta de Albert Riedel (cel mai de seamă “neo-alchimist” al secolului XX) care prin anul 1960, editează un fel de “Manual de alchimie”. Deasemnea, fondeaza in Salt Lake City  un centru de cercetare numit “Paracelsus” și susține cursuri de alchimie practică.

Astazi insa, datorita rezultatelor obtinute gratie acestei arte, tot mai multe voci din randul academic si spiritual, incep sa recunoasca aceasta Arta ca protostiinta si sa ii reconsidere valorile nu doar ca o forma primitiva a chimiei moderne ci și o puternică valență mistică si spirituala, avand puterea sa transforme alchimistul din starea grosiera a constiintei, intr-o noua si evoluata stare spirituala.

Deaceea, cu aceasta ocazie vreau sa iti dau marea veste.

Exista in acest moment un curs specializat in directia procedurilor alchimice.

SCOPUL CURSULUI :

Este de a familiariza cursantul cu cea mai veche si hermetica arta a magiei, care a fost ascunsa ochiului profan si dezvaluita cu prudenta initiatilor care au dovedit inclinatiile clare spre binele umanitatii si folosirea puterilor obtinute doar pentru a face bine celorlalti, nu in interes propriu. Despre acest curs, promotii si accesibilitate, vorbim idata viitoare.

___________________________________________

Daca vrei sa participi live la cea de a doua editie a programului, si sa intervii cu intrebari, intra pe pagina conferintelor online revelatio si lasa un email si telefon (daca ai watup) pentru a iti trimite notificari cand suntem online.

Deasemenea, daca ai intrebari, le poti adresa in comentarii sau le poti pastra pentru atelierele de lucru.

Fii binecuvantat..

Leave a Reply