Conferinta #1 – Ce este hermetismul?

Transcrierea video

Desi, conceptul este unul amplu si ramificatiile lui se intind pe mai multe ore de studiu, voi cauta sa sintetizez cat mai simplu acest concept, pentru inceput. Cu timpul vom intra mai adanc in subiect.  

Conform  descrierilor generale,   Hermetismul este un curent mistic-ocult aparut in antichitate si se bazeaza pe 7 principii universale care se manifesta peste tot – material, mental si spiritual. Numele vine de la controversatul Hermes Trismegistul considerat parintele alchimiei si autorul unor scrieri ermetice, influentand modul de gandire al unei parti a lumii pana in secolul al XVII-lea. In hermetism, alchimia, astrologia, filosofia, magia si teologia formeaza o doctrina a mantuirii, o veritabila revelatie oferita celui ce cauta unirea cu divinitatea.  

Deja, prin aceasta descriere generala si scurta, se nasc o sumedenie de intrebari.

Cine este sau a fost Hermes Trismegistos? De ce I se spune asa? Daca este un curent al secolului 17, de ce il studiem acum? Daca aparitia lui vine din antichitate, de ce tocmai in sec 17 a influentat gandirea lumii? Daca aici se formeaza o doctrina a mantuirii, si are vreo legatura cu divinitatea, de ce nu se studiaza in biserici?.. sau… mai transant –  Este hermetismul o religie? Si uite-asa, avalansa de intrebari poate coplesi un “neinitiat”.

Dar astazi, foarte multi oameni pot fi  numiti deja initiati intr-o oarecare masura, si pe o anumita ramura, incat studierea acestei stiinte nu mai poate fi considerata atat de obscura, atat de oculta – ascunsa si de neinteles.  

Kabbala este o alta forma hermetica de a explica functionarea universului, si o face cu mare precizie, insa un ancorat in ale religiei, va aluneca usor din limbajul abstract al kabalei si il va integra asociativ cu o religie.

Sufismul insa, este mai adaptat maselor si mult mai accesibil mentalului colectiv, dar nu poate explica functionarea lumilor spirituale, cu precizia cu care o face Kabbalah.

Hermetismul, ar putea fi corespondentul antic al Noeticii de azi.  

Daca pana acum, sunt termeni noi pentru tine, nu te impacienta. Sunt doar verigi lipsa a informatiilor pe care le ai deja in minte. Vom avea timp sufficient sa explicam termenii si sa poti face conexiunile tale cu informatiile pe care le ai deja, carora le lipseste aceste verigi lipsa.   Pe parcursul programului, veti observa ca anumite informatii se repeta, dar vin din alt unghi, pentru a complete imaginea unui subiect.

In aceasta prima tema, vreau sa asociez conceptele pe care le ai deja despre cer si abis, (despre rai si iad,)  cu  principiile hermetismului cabalistic desfasurate in cele 7 legi fundamentale pe care se bazeaza existenta si creatia a tot ce exista, si implicit a universului .

Din Ain sof = adica lumina infinita, creatia Adam Harisom coboara imbracand Haine de piele,  pana in punctul critic al manifestarii grosiere in care simte Nevoia corectarii si intoarcerea inapoi la starea primordiala.   

Acesata reprezinta Legea Mentalismului sau Legea Unitatii hermetice . Prima lege a Hermetismului.

Acest lucru este simbolizat printr-un sarpe care se mananca singur, numit ouroborus +In acelasi fel, in universul paralel oglindit al lumii klipoth, cea mai grosiera particula urca pana la cel mai inalt grad al sublimarii intalnind creatia si totodata dorinta de a se intoarce inapoi.  

Aceasta reprezinta Legea Corespondentei.  Ce este sus, este si jos, precum in cer asa si pe pamant. Mai este numita si legea psihismului sau a socializarii.   Este cea de a doua lege a Hermetismului.

Simbolul il reprezinta doi serpi incolaciti in jurul unui toiag.

Acum cand privim la zona de intersectare a celor doi poli, reprezentati grafic prin cele doua cercuri ale noastre, avem lumea vibratiei, – lumea in care traim o vreme, o simtim ca duala, bine – rau, alb negru, noapte- zi….si este zona in care se fac lucrarile de sublimare, distilare, calcinare si toate celelalte lucrari de natura alchimica despre care ne vorbesc inteleptii.  

Aceasta canalizeaza Legea Vibratiei sau Legea organizarii.  

Religia a cochetat cu Teologia si a numit partea superioara RAI iar partea inferioara IAD. A asociat actiunea purificatoare a focului cu iadul si partea de vapori care se inalta in urma fierberii a asociat-o cu norisorii, starea de liniste si calm numit RAI.  

Legea polaritatii, sau legea diferentei face ca in timpul cat cele doua lumi sunt in convergenta, sa conduca o linie numita TIMP spre un anumit scop.  Valorile introduse in atanor pentru purificare poata separa si organiza, precum autovehiculele ce ruleaza pe un bulevard apropiindu-se de o bifurcatie si urmand a se separa fiecare spre directia spre care au pornit.    

Pentru a da manifestare fizica celor prezentate grafic si realizate in munca spirituala, alchimistii pun intr-un balon de sticla cu fund rotund fermentul de mercur pentru a-l fierbe lent obtinand astfel pamantul negru numit si aripa de corb si dizolvantul primar numit si otet. (Fermentul de mercur este denumirea data substantei primare, de baza ….si nu se face referire la mercurul din termometre sau cel cunoscut ca metal)  … Despre aceste lucruri vorbim intr-un curs privat.  

Astfel, pentru a obtine sarea alba necesara Marii Opere, pamantul negru obtinut din prima distilare si calcinare este pus din nou in balonul de sticla impreuna cu otetul si se repeta aceste operatii de 10-12 ori, pana se obtine sarea alba.   Acest lucru urmeaza legea ritmului, sau a periodicitatii cunoscuta in religiile orientale ca reincarnare.  

Aceste rotiri, reveniri din nou si din nou in materie face ca in final, creatia sa fie purificata, slefuita pe deplin, considerata recolta bogata a Stapanului.  Bobul de grau pus in granar.  

Astfel, ajungem la cea de a 6-a lege si anume, Legea cauzei si a efectului sau legea Actiunii care actioneaza asupra noastra in functie de bagajul pe care il purtam cu noi din vietile anterioare sau renuntam la el inlocuindu-l cu alte valori.  

In viata de zi cu zi, folosim aceste principii pentru a obtine anumite produse. Folosim fierberea, distilarea, cernerea, separarea, repetarea procedeelor pana obtinem produsul finit dorit.   Despre acestea vom vorbi maine seara mai pe larg.    

Cea de a  7-a lege a hermetismului este Legea Genului sau cea a iluminarii in care principiul feminin si cel masculin se unesc intr-un singur corp comun pentru a definitiva Marea Opera.    

Cand in urma tuturor procedeelor alchimice, si in urma multiplelor repetari, sublimari, calcinari si fermentari se obtine Marea Opera, Piatra care poate transforma orice metal in aur, poate vindeca orice boala, poate reface structura corpului, si poate prelungi viata la infinit, atunci Adeptul aude ca o confirmare din Univers: Cereea ta, a ajuns pana la Cel de Sus.   PANA LA Iswara, spiritul cu cele trei calitati. Care creeaza, conserva si distruge, mama  a naturii , a intelectului, a intregului univers, fie sa iti dea intelegerea finala a tuturor lucrurilor.    

In rezumat!  

Hermetismul poate fi comparat cu un raft plin de conserve, pe care o gospodina le-a imbuteliat ermetic, sa se poata pastra intacte pentru a fi folosite mai tarziu, cand acestea pot fi assimilate ca hrana cand conditia spirituala o permite.   Atata timp, cat nivelul spiritual este inca unul rudimentar, ocupat cu nevoi bazice, hermetismul este un concept prea avansat sa fie de folos cuiva.  

Nevoile neurologice ale schimbarii urmeaza acelasi principii de baza ca si in nevoile fiziologice ale omului.   Daca la nivel fizic, avem la baza piramidei nevoi precum hrana imbracaminte, adapost, la fel, la baza piramidei alcatuite de Robert Diltz acestea sunt implinite de mediul inconjurator.   Pentru a iti cunoaste identitatea, si a ajunge la A STI CINE ESTI, este nevoie sa treci pas cu pas prin treptele schimbarii neurologice, la fel ca si in cazul nevoilor fizice.  

In cea de a doua conferinta, vom continua schema inceputa astazi, concentrandu-ne pe   Atanorul transformarii, unde vom lega conceptele existente privind dorintele folositoare si dorintele nefolositoare de conceptele hermetismului cabalistic al creatiei.  

Daca vrei sa participi live la cea de a doua editie a programului, si sa intervii cu intrebari, intra pe pagina conferintelor online revelatio si lasa un email si telefon (daca ai watup) pentru a iti trimite notificari cand suntem online.

Deasemenea, daca ai intrebari, le poti adresa in comentarii sau le poti pastra pentru atelierele de lucru.

Fii binecuvantat..

Leave a Reply