Ce este noetica? (video)

Imagineaza-ti ca te afli intr-un perimetru inconjurat de ziduri imense.

Te-ai nascut aici, ai crescut aici, ai invatat aici si intreaga existenta pare sa fie aici. Nimic dincolo de zid, desi, numeroase legende vorbesc despre o lume de dincolo de ziduri.

Lumea in care te afli este plina de surprise, de fantezii impletite cu gandire concreta. Totusi, generatii  intregi crescute in acest perimetru si-au pus eternele intrebari:

Ce este dincolo de zid?

Se termina lumea noastra odata cu zidurile?

A fost cineva dincolo? A venit cineva de acolo?

Cum pot sa ma ridic atat de sus incat sa vad ce este dincolo ?

Va este cunoscut nu?

Ce este dincolo de moarte?

De unde venim si unde ne ducem?

Ce este omul?

Ce este Universul?..

Intrebarile care au framantat lumea din toate timpurile au fost dezvoltate de religii, societati initiatice, stiinte secrete, sau in temple megalitice si Yoghine.

Vezi prezentarea video a acestui articol:

Totusi, constiinta umana este inca in stadiul ei primar de dezvoltare si oricat de avansata ar fi calea spirituala pe care o alege, patineaza in escaladarea zidului pentru ca sunt prea multe goluri in cunostinta ca sa poata  avea suficienta aderenta sa ajunga atat de sus incat sa poata privi dincolo de zid.

Astfel, religia a dat omului posibilitatea sa se urce pe zid si sa priveasca dincolo prin prisma credintei.

Filosofia a dat omului posibilitatea sa priveasca dincolo de zid prin prisma gandirii logice.

Kabbala a data omului varianta stiintifica de a privi dincolo de zid,

Societatile asa zis secrete dau varianta mistica si ezoterica….

Totusi… perimetrul ce inchide lumea in paradigma gandirii, ramane in continuare o pepiniera pentru dezvoltarea sufletelor pentru a putea accesa o constiinta mai inalta necesara vastului Univers.

Hermetismul, alchimia, filosofia, teosofia, teologia, nu reusesc singure sa creeze un vehicul prin care omul sa poata arunca o privire dincolo de zid, si aici intervine… NOETICA.

Ce face ea?

Daca in jurul zidului s-au asezat toate organisemele sociale care promit eliberarea din paradigma mentala concreta, alegerea omului pare sa nu duca nicaieri.

Viata este prea scurta pentru a explora tainele ei, si cautatorul incearca sa se urce pe zid cu instrumentele pe care le are la indemana. Religie, filosofie, stiinta, arta, mistica, etc.

Totusi… toate se dovedesc a fi ineficiente cand le descoperi limitele. Atat pot. Atata le este intinderea si dimensiunile lor nu ajuta cautatorul sa priveasca dincolo de zid si cumva sa se elibereze din paradigma in care se afla.

Noetica insa, nu se aseaza ca vehicul atragand adepti prin diverse promisiuni. Noetica isi propune sa imite zidul. Sa foloseasca toate vehiculele sus amintite ca si caramizi si sa le aseze ordonat una peste alta formand o forma escaladabila care sa permita ascensiunea necesara de a privi dincolo.

In acest mod, indragostitul de cunoastere, inteleptul, ia din fiecare vehicul social partea care I se potriveste scopului sau si urca pe munte.

Cu cat urca mai sus, cu atat privelistea capata un alt sens.  Cu cat zidul imens incepe sa se faca mic, cu atat intelege ca fiecare vehicul are rolul sau si nu se poate unul fara altul.

Cu cat se apropie de varf isi da seama ca singur nu ar fi putut face asta niciodata, si intelege ca secretul de a se elibera se afla in unitate si cooperare sociala.

Noetica se mai poate asemana cu mersulul unui alpinist care isi creeaza puncte de sustinere in stanca pe care o escaladeaza chiar in timpul escaladarii. Nu exista un drum, o cale, dar si-o creeaza atat pentru el cat si pentru cei care vor veni dupa el.

Studiul gandirii nu este usor, dar este fascinant. Nu este un drum fara surprize dar privelistea obtinuta cu fiecare treapta urcata este de nedescris.

Ceea ce initiatul descopera privind dincolo de zid nu ii da pace pana nu ajuta si pe altii sa vada. Insa nu o poate face prin cuvintele cunoscute lumi concrete. Nu exista cuvinte pentru a descrie lumea de dincolo de zid, insa el poate creea noi parghii pentru a-si ajuta fratii sa urce pe cel mai inalt varf al constiintei, sa se urce pe munte, si sa vada.

Cursul de fata pe care il prezint, este un curs de noetica aplicata. Un curs care impleteste lumea concreta cu cea abstracta pentru a oferi cel putin o treapta daca nu mai multe pentru o noua cunoastere.

Te invit sa pornim intr-o calatorie minunata, si sa tesem un coridor de lumina abordand

Gandirea fluida in procesul creativ.

Lasă un răspuns